Women's Ballon D'Or 2024

22 October 2024
Women's Ballon D'Or 2024

Women's Ballon d'Or 2024: Barça-dominantie

We weten eindelijk wie er meedingen naar de Ballon d'Or van dit jaar. Het vrouwenvoetbaltoernooi op de Olympische Spelen van 2024 was de laatste kans voor sterren om zich in de kijker te spelen, en sommigen grepen die kans, terwijl anderen hun sterke positie verder versterkten. Nu is het wachten op de definitieve ranglijst, nadat France Football en medeorganisator UEFA op woensdag 4 september de genomineerden bekendmaakten. De laatste drie winnaars van de Gouden Bal speelden voor Barcelona en Spanje, en het lijkt erop dat die trend zich zal voortzetten. Spelers van Barcelona vielen dit seizoen opnieuw op, vooral door hun Champions League-winst. Aitana Bonmatí en Salma Paralluelo staan dit jaar weer op de shortlist.

Women's Ballon d'Or 2024: Barça-dominantie

We weten eindelijk wie er meedingen naar de Ballon d'Or van dit jaar. Het vrouwenvoetbaltoernooi op de Olympische Spelen van 2024 was de laatste kans voor sterren om zich in de kijker te spelen, en sommigen grepen die kans, terwijl anderen hun sterke positie verder versterkten. Nu is het wachten op de definitieve ranglijst, nadat France Football en medeorganisator UEFA op woensdag 4 september de genomineerden bekendmaakten.


De laatste drie winnaars van de Gouden Bal speelden voor Barcelona en Spanje, en het lijkt erop dat die trend zich zal voortzetten. Spelers van Barcelona vielen dit seizoen opnieuw op, vooral door hun Champions League-winst. Aitana Bonmatí en Salma Paralluelo staan dit jaar weer op de shortlist.

3. Salma Paralluelo (Spanje, Barcelona)

Salma Paralluelo had een indrukwekkend seizoen in 2023-2024. Ze scoorde 38 keer en gaf 13 assists. Met Barcelona won ze de Champions League, Liga F, Copa de la Reina en Supercopa de España, en met Spanje won ze de Nations League. Paralluelo's sterke prestaties op het WK Vrouwenvoetbal 2023 leverden haar een derde plaats op bij de verkiezing voor de Ballon d'Or. Bij Barcelona eindigde ze als tweede in de topscorerslijst van de Liga F.


Wat mogelijk een obstakel kan zijn voor een plaats op het podium bij de Ballon d'Or-verkiezing, is dat Paralluelo in sommige van de meest prestigieuze wedstrijden minder in beeld is geweest. Dat was bijvoorbeeld het geval in de finale van de Champions League en soms ook op de Olympische Spelen.

2. Caroline Graham Hansen (Noorwegen, Barcelona)

Caroline Graham Hansen heeft een indrukwekkend seizoen achter de rug. Met 33 goals en 26 assists was ze een van de meest dominante speelsters in Europa. Ze was enorm belangrijk in het succes van Barcelona, dat de Champions League, Liga F, Copa de la Reina en Supercopa de España won. Het blijft een raadsel waarom Graham Hansen niet eerder voor de Ballon d'Or is genomineerd. Haar prestaties in 2023-2024 waren echter zo overtuigend dat ze dit jaar niet meer kon worden genegeerd.


Graham Hansen was een van de beste spelers in Europa gedurende het seizoen. Haar invloed op het succes van Barcelona was enorm, en haar prestaties in de finale van de Champions League waren fenomenaal. Ze heeft laten zien dat ze op het allerhoogste podium kan presteren.

1. Aitana Bonmati (Spanje, Barcelona)

Aitana Bonmatí heeft een indrukwekkend seizoen achter de rug. Met 26 goals en 18 assists was ze een van de meest dominante speelsters in Europa. Ze was cruciaal in het succes van Barcelona, dat de Champions League, Liga F, Copa de la Reina en Supercopa de España won. Daarnaast won ze met haar Spaanse teamgenoot Paralluelo de Nations League. In de halve finale van de Champions League tegen Chelsea kwam Barcelona met een achterstand naar Stamford Bridge. Het was Aitana Bonmatí die het team op sleeptouw nam en de cruciale doelpunten maakte om de wedstrijd te beslissen. Ook in de finale van de Champions League was ze de matchwinner. Bonmatí is een van de meest invloedrijke spelers in het Barcelona-team, en dat is een groot compliment gezien de kwaliteit van de andere speelsters.


Haar prestaties voor Spanje waren misschien niet voldoende om haar kansen op de Ballon d'Or te versterken, aangezien Spanje geen medaille won op de Olympische Spelen ondanks dat ze als favoriet voor goud werd gezien. Toch zou het een grote verrassing zijn als Bonmatí niet opnieuw tot beste speelster van het seizoen wordt verkozen. Bonmatí's prestaties op clubniveau, met name in de Champions League, zijn zo indrukwekkend dat ze waarschijnlijk een sterke kans maakt om de Ballon d'Or te winnen.

3. Salma Paralluelo (Spanje, Barcelona)

Salma Paralluelo had een indrukwekkend seizoen in 2023-2024. Ze scoorde 38 keer en gaf 13 assists. Met Barcelona won ze de Champions League, Liga F, Copa de la Reina en Supercopa de España, en met Spanje won ze de Nations League. Paralluelo's sterke prestaties op het WK Vrouwenvoetbal 2023 leverden haar een derde plaats op bij de verkiezing voor de Ballon d'Or. Bij Barcelona eindigde ze als tweede in de topscorerslijst van de Liga F. Wat mogelijk een obstakel kan zijn voor een plaats op het podium bij de Ballon d'Or-verkiezing, is dat Paralluelo in sommige van de meest prestigieuze wedstrijden minder in beeld is geweest. Dat was bijvoorbeeld het geval in de finale van de Champions League en soms ook op de Olympische Spelen.
3. Salma Paralluelo (Spanje, Barcelona)

2. Caroline Graham Hansen (Noorwegen, Barcelona)

Caroline Graham Hansen heeft een indrukwekkend seizoen achter de rug. Met 33 goals en 26 assists was ze een van de meest dominante speelsters in Europa. Ze was enorm belangrijk in het succes van Barcelona, dat de Champions League, Liga F, Copa de la Reina en Supercopa de España won. Het blijft een raadsel waarom Graham Hansen niet eerder voor de Ballon d'Or is genomineerd. Haar prestaties in 2023-2024 waren echter zo overtuigend dat ze dit jaar niet meer kon worden genegeerd. Graham Hansen was een van de beste spelers in Europa gedurende het seizoen. Haar invloed op het succes van Barcelona was enorm, en haar prestaties in de finale van de Champions League waren fenomenaal. Ze heeft laten zien dat ze op het allerhoogste podium kan presteren.
2. Caroline Graham Hansen (Noorwegen, Barcelona)

1. Aitana Bonmati (Spanje, Barcelona)

Aitana Bonmatí heeft een indrukwekkend seizoen achter de rug. Met 26 goals en 18 assists was ze een van de meest dominante speelsters in Europa. Ze was cruciaal in het succes van Barcelona, dat de Champions League, Liga F, Copa de la Reina en Supercopa de España won. Daarnaast won ze met haar Spaanse teamgenoot Paralluelo de Nations League. In de halve finale van de Champions League tegen Chelsea kwam Barcelona met een achterstand naar Stamford Bridge. Het was Aitana Bonmatí die het team op sleeptouw nam en de cruciale doelpunten maakte om de wedstrijd te beslissen. Ook in de finale van de Champions League was ze de matchwinner. Bonmatí is een van de meest invloedrijke spelers in het Barcelona-team, en dat is een groot compliment gezien de kwaliteit van de andere speelsters. Haar prestaties voor Spanje waren misschien niet voldoende om haar kansen op de Ballon d'Or te versterken, aangezien Spanje geen medaille won op de Olympische Spelen ondanks dat ze als favoriet voor goud werd gezien. Toch zou het een grote verrassing zijn als Bonmatí niet opnieuw tot beste speelster van het seizoen wordt verkozen. Bonmatí's prestaties op clubniveau, met name in de Champions League, zijn zo indrukwekkend dat ze waarschijnlijk een sterke kans maakt om de Ballon d'Or te winnen.
1. Aitana Bonmati (Spanje, Barcelona)

Shortlist Women's Ballon d'Or 2024

Naast de eerder genoemde speelsters maken ook de volgende voetbalsters kans op de prestigieuze prijs: Barbra Banda (Zambia, Shanghai RCB / Orlando Pride), Lucy Bronze (Engeland, Barcelona / Chelsea), Mariona Caldentey (Spanje, Barcelona / Arsenal), Tabitha Chawinga (Malawi, Paris Saint-Germain / Olympique Lyonnais), Grace Geyoro (Frankrijk, Paris Saint-Germain), Manuela Giugliano (Italië, AS Roma), Patricia Guijarro (Spanje, Barcelona), Giulia Gwinn (Duitsland, Bayern Munich), Yui Hasegawa (Japan, Manchester City), Ada Hegerberg (Noorwegen, Olympique Lyonnais), Lauren Hemp (Engeland, Manchester City), Lindsey Horan (VS, Olympique Lyonnais), Lauren James (Engeland, Chelsea), Marie-Antoinette Katoto (Frankrijk, Paris Saint-Germain), Alyssa Naeher (VS, Chicago Red Stars), Sjoeke Nüsken (Duitsland, Chelsea), Ewa Pajor (Polen, VfL Wolfsburg / Barcelona), Gabi Portilho (Brazilië, Corinthians), Alexia Putellas (Spanje, Barcelona), Mayra Ramírez (Colombia, Levante / Chelsea), Trinity Rodman (VS, Washington Spirit), Lea Schüller (Duitsland, Bayern Munich), Khadija Shaw (Jamaica, Manchester City), Sophia Smith (VS, Portland Thorns), Mallory Swanson (VS, Chicago Red Stars), Tarciane (Brazilië, Corinthians / Houston Dash) en Glódís Viggósdóttir (IJsland, Bayern Munich).

/