Nieuwe Oranje selectie en de komende Nations League wedstrijden

4 September 2024
Nieuwe Oranje selectie en de komende Nations League wedstrijden

Heb jij het EK gemist? Of heb je het misschien weggestopt in je geheugen? Dat komt goed uit want de Nations League staat voor de deur! Het Nederlands elftal heeft zich wederom verzamelt op de KNVB-campus in Zeist. De ploeg gaat zich hier voorbereiden op de twee belangrijke wedstrijden tegen Bosnië en Herzegovina en Duitsland. Ronald Koeman noemde deze periode ‘’de start van een nieuwe periode.’’

Sinds het EK is er veel gebeurd met de Oranjeselectie. Wil je hierover alles weten? Lees het hieronder! Of shop jij liever de Nederlands elftal collectie?

De selectie van het Nederlands elftal ziet er als volgt uit:

Keepers: Mark Flekken (Brentford), Nick Olij (Sparta), Bart Verbruggen (Brighton & Hove Albion)

Verdedigers: Nathan Aké (Manchester City), Virgil van Dijk (Liverpool), Denzel Dumfries (Internazionale), Jeremie Frimpong (Bayer Leverkusen), Lutsharel Geertruida (RB Leipzig), Jorrel Hato (Ajax), Matthijs de Ligt (Manchester United), Jurriën Timber (Arsenal), Jan Paul van Hecke (Brighton & Hove Albion)

Middenvelders: Ryan Gravenberch (Liverpool), Tijjani Reijnders (AC Milan), Jerdy Schouten (PSV), Xavi Simons (RB Leipzig), Quinten Timber (Feyenoord)

Aanvallers: Brian Brobbey (Ajax), Cody Gakpo (Liverpool), Donyell Malen (Borussia Dortmund), Wout Weghorst (Ajax), Joshua Zirkzee (Manchester United), Justin Kluivert (Bournemouth)

Bosnië en Herzegovina

Nederland opent de groepsfase van de Nations League met een duel tegen Bosnië en Herzegovina in Eindhoven. De wedstrijd vindt plaats op zaterdag 7 september om 20:45 uur. De twee landen hebben elkaar tot nu toe slechts twee keer ontmoet: de eerste ontmoeting eindigde in een 0-0 gelijkspel, terwijl Nederland de tweede wedstrijd in Amsterdam met 3-1 won.

Duitsland

Dinsdagavond om 20:45 uur neemt Nederland het op tegen Duitsland in de Johan Cruijff Arena. Dit is de tweede groepswedstrijd in de Nations League. Na hun ‘’teleurstellende’’ EK in eigen huis zijn de Duitsers gebrand om het volgende eindtoernooi dit recht te zetten. Wat dat betreft staat het Nederlands elftal er misschien wel beter voor na een halve finale plaats op het afgelopen EK.

Daley Blind stopt als international; De Roon, Wijnaldum & Bergwijn niet meer geselecteerd

Na 108 interlands heeft Daley Blind besloten te stoppen als international bij het Nederlands elftal. De 34-jarige verdediger liet na een goed gesprek met de bondscoach via social media weten dat het tijd was om zich volledig te focussen op zijn club en zijn gezin.

De Roon (33) en Wijnaldum (33) zullen plaats moeten maken voor de ‘nieuwe’ periode. Koeman uitte zijn vertrouwen overigens wel in onze aanvoerder voor het WK 2026. Na een persoonlijk gesprek wist Ronald Koeman Virgil van Dijk (33) te overtuigen om nog zeker één toernooi van de partij te zijn.

Voor Steven Bergwijn ligt de situatie net even anders. In de persconferentie gaf Koeman duidelijke taal nadat er werd gevraagd naar Bergwijn; ‘In principe is het boek dicht voor hem bij Oranje.’ Dit is omdat de linksbuiten op deadline-day besloot om op 26-jarige leeftijd een transfer te maken naar Al-Ittihad Club (Saudi-Arabië). Koeman noemde deze transfer een financiële keuze in plaats van een speler met een sportieve ambitie.

Voorhoede krijgt mogelijk nieuw gezicht

Met afwezigheid van Memphis Depay is er een nieuwe positie vrijgekomen bij Oranje. Met Koeman aan het roer was Memphis de onbetwiste nummer 9. Nu hij niet is opgeroepen zal er gestreden worden om de spitspositie . Depay, 46 goals, heeft nog maar 5 doelpunten nodig om topscorer aller tijden te worden van het Nederlands elftal.

Maar waarom is hij dan niet opgeroepen? De bondscoach vond dat hij eerst opzoek moet gaan naar een nieuwe club. Na zijn vertrek bij Atletico Madrid heeft hij nog geen club kunnen vinden. Spelers zoals Joshua Zirkzee (Manchester United), Brian Brobbey (Ajax) en Wout Weghorst (Ajax) moeten nu gaan strijden voor deze plek.

Sterk Oranje-middenveld ondanks afwezigheid Frenkie en Koopmeiners, Gravenberch in topvorm!

Het middenveld van het Nederlands elftal staat er op dit moment sterk voor. Hoewel speler zoals Frenkie de Jong en Teun Koopmeiners momenteel gemist worden, is de impact op het team minder groot door de opmars van andere spelers. Ryan Gravenberch laat dit seizoen bij Liverpool zien bijna onmisbaar te zijn. De oud Ajacied is onder de nieuwe Liverpool-coach Arne Slot helemaal opgebloeid op de nummer zes positie.

Ook bleek Jerdy Schouten (PSV) in Duitsland een goede kracht op het middenveld. Spelers zoals Xaxi Simons en Tijjani Reijnders lieten zich afgelopen zomer ook al gelden op het EK. Koeman zal staan voor een lastige beslissing in de komende twee wedstrijden.

Andere interessante zaken bij Oranje

In de aankomende wedstrijden van het Nederlands elftal zijn er enkele opvallende nieuwkomers en terugkerende gezichten. Jan Paul van Hecke maakt zijn debuut in de selectie. De 24 jarige verdediger van Brighton & Hove Albion werd na het uitvallen van de geblesseerde Micky van de Ven toch opgeroepen.

Quinten Timber zou zijn eerste officiële Wedstrijd kunnen spelen nadat hij eerder al wel zijn debuut mocht maken in een oefenwedstrijd tegen Duitsland. Ook is het speciaal voor de gebroeders Timber omdat Jurrien (tweelingbroer van Quinten) ook is opgeroepen. Zij zijn overigens niet de eerste. René en Willy van de Kerkhof en Frank en Ronald de Boer gingen de twee voor.

Verder keert Justin Kluivert, na vijf jaar afwezigheid, terug in de Oranjeselectie als vervanger van de geblesseerde Joey Veerman.

Spelers zoals Nathan Aké, Cody Gapko (gedeelde topscorer EK 2024) en Denzel Dumfries belandde op de bank bij hun club. Hoewel dit nog geen rede hoeft te zijn voor paniek, is het opvallend dat de uitblinkers van het afgelopen EK bij hun clubs die lijn niet door konden trekken.

Zet je schrap voor een twee avonden vol spanning! Heb je nog geen Nederlands elftal-shirt of trainingspak? Geen zorgen! Bekijk onze website en ontdek de nieuwste shirts om helemaal in stijl te supporteren. Laat zien dat je een echte Oranjefan bent!

/