Men's Ballon D'Or 2024

22 October 2024
Men's Ballon D'Or 2024

Men's Ballon d'Or 2024: Een Nieuwe Garde Staat Op

Wie had dat gedacht? Na jaren van dominantie door Lionel Messi en Cristiano Ronaldo, lijkt de Ballon d'Or 2024 een heel ander verhaal te worden. Met de afwezigheid van deze twee voetbaliconen is het podium vrij voor een nieuwe generatie sterren. Maar wie zal er uiteindelijk met de prestigieuze trofee naar huis gaan? Laten we eens duiken in de strijd om de Ballon d'Or en de drie grootste kanshebbers onder de loep nemen: Rodri, Vinicius Jr. en Jude Bellingham.

3. Jude Bellingham (Engeland, Real Madrid)

In het seizoen 2023-2024 was Bellingham een absolute uitblinker. Hij scoorde maar liefst 27 keer en gaf 17 assists. Met Real Madrid won hij de Champions League, La Liga en de Supercopa de España. Bellingham maakte een vliegende start bij Real Madrid, net als Cristiano Ronaldo ooit deed. Niet alleen scoorde hij regelmatig, maar zijn doelpunten waren ook van cruciaal belang.


Hoewel de hype rondom hem tijdelijk afkoelde vanwege blessures en schorsingen, herpakte Bellingham zich sterk. Hij speelde een cruciale rol in de uitschakeling van Manchester City in de Champions League en scoorde twee belangrijke doelpunten voor Engeland op het EK 2024. Een overwinning op Spanje in de EK-finale zou Bellingham waarschijnlijk de Ballon d'Or hebben opgeleverd, maar hij zal waarschijnlijk genoegen moeten nemen met een plaats op het podium.

2. Rodri (Spanje, Manchester City)

Rodri had een indrukwekkend seizoen in 2023-2024. Hij scoorde 12 keer en gaf 15 assists. Daarnaast won hij de Euro 2024, de Premier League, de Club World Cup en de UEFA Super Cup. Hij wordt algemeen beschouwd als de beste defensieve middenvelder ter wereld en zijn aanvallende bijdrages, waaronder het winnende doelpunt in de Premier League, hebben hem nog meer aandacht gebracht.


Hoewel hij in de finale van het EK 2024 vroegtijdig moest worden gewisseld, werd hij uitgeroepen tot Speler van het Toernooi. Deze erkenning kan hem een voorsprong geven in de race voor de Ballon d'Or, maar de concurrentie is hevig.

1. Vinícius Júnior (Brazilië, Real Madrid)

Vinicius Jr. had een indrukwekkend seizoen in 2023-2024. Hij scoorde 26 keer en gaf 12 assists. Samen met Real Madrid won hij de Champions League, La Liga en de Supercopa de España. Hoewel een blessure hem een trage start belemmerde, kwam Vinicius Jr. snel weer in vorm. Hij maakte een hattrick in de finale van de Spaanse Super Cup tegen Barcelona en was een belangrijke factor in het succes van Real Madrid in La Liga. Zijn prestaties in de Champions League-semifinale tegen Bayern München waren bijzonder indrukwekkend, en hij scoorde het tweede doelpunt in de finale tegen Borussia Dortmund.


In de zomer van 2024 speelde Vinicius Jr. voor Brazilië op de Copa America. Ondanks twee doelpunten tegen Paraguay werd hij geschorst voor de kwartfinale tegen Uruguay. Het uitschakelen van Brazilië op strafschoppen kan mogelijk zijn kansen op de Ballon d'Or beïnvloeden, maar hij blijft de grote favoriet voor de prijs.

3. Jude Bellingham (Engeland, Real Madrid)

In het seizoen 2023-2024 was Bellingham een absolute uitblinker. Hij scoorde maar liefst 27 keer en gaf 17 assists. Met Real Madrid won hij de Champions League, La Liga en de Supercopa de España. Bellingham maakte een vliegende start bij Real Madrid, net als Cristiano Ronaldo ooit deed. Niet alleen scoorde hij regelmatig, maar zijn doelpunten waren ook van cruciaal belang. Hoewel de hype rondom hem tijdelijk afkoelde vanwege blessures en schorsingen, herpakte Bellingham zich sterk. Hij speelde een cruciale rol in de uitschakeling van Manchester City in de Champions League en scoorde twee belangrijke doelpunten voor Engeland op het EK 2024. Een overwinning op Spanje in de EK-finale zou Bellingham waarschijnlijk de Ballon d'Or hebben opgeleverd, maar hij zal waarschijnlijk genoegen moeten nemen met een plaats op het podium.
3. Jude Bellingham (Engeland, Real Madrid)

2. Rodri (Spanje, Manchester City)

Rodri had een indrukwekkend seizoen in 2023-2024. Hij scoorde 12 keer en gaf 15 assists. Daarnaast won hij de Euro 2024, de Premier League, de Club World Cup en de UEFA Super Cup. Hij wordt algemeen beschouwd als de beste defensieve middenvelder ter wereld en zijn aanvallende bijdrages, waaronder het winnende doelpunt in de Premier League, hebben hem nog meer aandacht gebracht. Hoewel hij in de finale van het EK 2024 vroegtijdig moest worden gewisseld, werd hij uitgeroepen tot Speler van het Toernooi. Deze erkenning kan hem een voorsprong geven in de race voor de Ballon d'Or, maar de concurrentie is hevig.
2. Rodri (Spanje, Manchester City)

1. Vinícius Júnior (Brazilië, Real Madrid)

Vinicius Jr. had een indrukwekkend seizoen in 2023-2024. Hij scoorde 26 keer en gaf 12 assists. Samen met Real Madrid won hij de Champions League, La Liga en de Supercopa de España. Hoewel een blessure hem een trage start belemmerde, kwam Vinicius Jr. snel weer in vorm. Hij maakte een hattrick in de finale van de Spaanse Super Cup tegen Barcelona en was een belangrijke factor in het succes van Real Madrid in La Liga. Zijn prestaties in de Champions League-semifinale tegen Bayern München waren bijzonder indrukwekkend, en hij scoorde het tweede doelpunt in de finale tegen Borussia Dortmund. In de zomer van 2024 speelde Vinicius Jr. voor Brazilië op de Copa America. Ondanks twee doelpunten tegen Paraguay werd hij geschorst voor de kwartfinale tegen Uruguay. Het uitschakelen van Brazilië op strafschoppen kan mogelijk zijn kansen op de Ballon d'Or beïnvloeden, maar hij blijft de grote favoriet voor de prijs.
1. Vinícius Júnior (Brazilië, Real Madrid)

Shortlist Men's Ballon d'Or 2024

Naast de eerder genoemde spelers, maken ook volgende voetballers kans op de prestigieuze prijs: Hakan Çalhanoğlu (Turkije, Inter), Dani Carvajal (Spanje, Real Madrid), Rúben Dias (Portugal, Manchester City), Artem Dovbyk (Oekraïne, Dnipro / Girona / Roma), Phil Foden (Engeland, Manchester City), Alejandro Grimaldo (Spanje, Bayer Leverkusen), Erling Haaland (Noorwegen, Manchester City), Mats Hummels (Duitsland, Borussia Dortmund), Harry Kane (Engeland, Bayern Munich), Toni Kroos (Duitsland, Real Madrid), Ademola Lookman (Nigeria, Atalanta), Emiliano Martínez (Argentinië, Aston Villa), Lautaro Martínez (Argentinië, Inter ), Kylian Mbappé (Frankrijk, Paris Saint-Germain / Real Madrid), Martin Ødegaard (Noorwegen, Arsenal), Dani Olmo (Spanje, Leipzig / Barcelona), Cole Palmer (Engeland, Manchester City / Chelsea), Declan Rice (Engeland, Arsenal), Antonio Rüdiger (Duitsland, Real Madrid), Bukayo Saka (Engeland, Arsenal), William Saliba (Frankrijk, Arsenal), Federico Valverde (Uruguay, Real Madrid), Vitinha (Portugal, Paris Saint-Germain), Nico Williams (Spanje, Athletic Club), Florian Wirtz (Duitsland, Bayer Leverkusen), Granit Xhaka (Zwitserland, Bayer Leverkusen) en Lamine Yamal (Spanje, Barcelona).

/